تتناول المحاضرة مفهوم التقية وأدلتها من القرآن الكريم والسنة النبوية، مبينةً أنها مشروعة لدفع الضرر عن النفس أو المال أو العرض. وتوضح المحاضرة أن التقية وردت في كتب أهل السنة والجماهير والشيعة على حد سواء، كاستثناء عند الإكراه مع استقرار الإيمان في القلب. كما تستشهد بأمثلة تاريخية وقرآنية مثل قصة مؤمن آل فرعون وحجاج بن علاط، داعية إلى فهم النصوص الشرعية بعيداً عن الجهل والتعصب.
بسم الله الرحمن الرحيم. سنتحدث اليوم عن موضوع التقية. الحقيقة أنا فتحت على يوتيوب لكي أبحث عن التقية وأتفرج عليها وماذا يقولون فيها. اتفاجأت أنهم حاطين أيضاً أغاني وأناشيد، وأن الذي يؤمن بالتقية هذا كافر وأبداً مش ديني من دين أحمد ومش من دين محمد. مالكم يا جماعة؟ أنتم تفكرون أن عندما تحكون هكذا بدون فهم وبدون علم تكونون شاطرين وكونكم يعني عملتم حاجة أنجزتم حاجة جديدة؟ أبداً، التقية موجودة عند السنة وعند الشيعة، وفي كتب السنة وفي كتب الشيعة.
والتقية موجودة عندكم في كتاب الله، والذي لا يؤمن بكتاب الله كلامنا لا يخصه. لكن المهم، أنا لقيت أنهم عاملين منشورات طويلة أهل السنة والسعودية وما أعرف إيش، أن التقية الذي يؤمن بالتقية هذه كلها رياء ونفاق. إزاي تقول الكلام ده؟ إزاي تسمح لنفسك أنك تقول الكلام ده كأنك أنت تخالف كتاب الله؟ الآن سأفهمك أن ربنا قال التقية وأمرنا بالتقية. التقية هي أنك تقول أو تفعل ما تعتقده لدفع الضرر عن نفسك، عن مالك، عن كرامتك، عن عرضك. التقية دفع ضرر.
الرياء والنفاق أن المنافق يقعد معاك يضحك لك ويبتسم لك ويتكلم معاك على أساس أنه يتجسس عليك ويأخذ أخبار وينقلها للطرف الثاني. هذا مش خايف، يعني مش عامل حساب أنه خايف على عرضه ولا على ماله، لا لا لا لا، هذا إنسان مخالف لدين الله، سواء كان نفاقاً، سواء كان رياءً. إنما التقية هي أنك تستعمل الأسلوب الذي وصاك به ربنا سبحانه وتعالى خوفاً على نفسك أو على مالك أو على عرضك أو على كرامتك. الفلاسفة من زمان تكلموا عن التقية وفلسفة الأخلاق خصوصاً، وقالوا إنها إيش؟
حطوا لها عنوان قالوا: الغاية تبرر الوسيلة. شو معنى الغاية تبرر الوسيلة؟ انت بتخالف كتاب الله دلوقتي هفهمك ان يعني لكي توصل أي حاجة توصلك مش مشكلة، المهم تبلغ، الغاية تبرر الوسيلة. علماء التشريع وعلماء الفقه والفقهاء قالوا إيش؟ قالوا التقية، بس غلفوها بإيش؟ المقاصد والوسائل؛ أنا قصدي إيش؟ يبقى وسيلتي إيش؟ إنما الشيعة الإمامية قالوا التقية أخذوها منين؟ والنفاق اني خالص المنافق يقعد معاك يضحك تعالوا نشوف كتاب الله بيقول إيش في آيات قرآنية وأحاديث.
اسمعوا معي الكلمة دي، الآية دي: «لا يتخذ المؤمنون الكافرين أولياء من دون المؤمنين ومن يفعل ذلك فليس من الله في شيء إلا أن تتقوا منهم تقاة ويحذركم الله نفسه وإلى الله المصير». يعني لا يتخذ (يعني المؤمن والكافر لا تتخذوه ولياً لك) إلا إذا كنت مضطراً أنك تحافظ على نفسك، مضطراً أنك يفعل ذلك فليس من الله شيئاً. من دون، يعني إذا أخذت الكافر ولياً، صاحباً، صديقاً، تحكي معاه وتتكلم معاه بطيبة قلب، تبق اتخذته من دون المؤمنين، فهذا هو «يفعل ذلك فليس من الله في شيء» إلا قال لك: إذا كنت تتقي منهم تقاة.
«ويحذركم الله نفسه»، يحذركم يعني إيش؟ أوعى تفكر أنك تضحك على ربنا، أبداً. ربنا عارف نيتك من قبل ما تطلعها، عارف نيتك أنت تكذب ولا تنافق ولا تتكلم رياءً، ولا تستخدم التقية للحفاظ على نفسك أو الحفاظ على كرامتك. دلوقتي عرفنا التقية إيش؟ للحفاظ على نفسك أو مالك أو عرضك أو كرامتك. ابن عباس يستشهد به سنة وشيعة. ابن عباس شو بيقول؟ يقول: التقية باللسان، من حمل على أمر يتكلم به وهو معصية لله تعالى فيتكلم به مخافه الناس وقلب مطمئن بالأيمان، فإن ذلك لا يضره.
نسمع قول الله تعالى هنا: «ومن كفر بالله من بعد إيمانه إلا من أكره وقلبه مطمئن بالإيمان ولكن من شرح بالكفر صدراً فعليهم غضب من الله ولهم عذاب عظيم». القِصة دي تفكرنا بقِصة آل ياسر؛ عمار وأمه سمية وأبوه. مسكوا أمه وأبوه وحطوا الحجارة على صدرهم وعذبوهم في عز الحر في الرمضاء في الصحراء، وهم يقولون: أحد أحد، أحد أحد. لما ماتوا، شاف أمه ماتت قدامه، شاف أبوه مات قدامه، وجدور عليه، فاضطر أنه يحكي عن الرسول كلاماً، أن يعني يذم في رسول الله.
فبعد ما تركوه وفكروا أنه خلاص مشي معاهم، راح للرسول يبكي يقول له: أنا قلت كلام عنك إنما مش قصدي، إنما قال له: كيف قلبك؟ قال له: مطمئن بالإيمان يا رسول الله. قال له: فإن عادوا فعد، إن عادوا فعد. أعطيك مثالاً عن التقية. نحن عارفين أن في آية في القرآن: «وقال رجل مؤمن من آل فرعون يكتم إيمانه». مين هو الرجل المؤمن هذا؟ حِزقيل، حِزقيل اللي هو مؤمن آل فرعون. بسم الله الرحمن الرحيم لا يتخذ المؤمنون سأوريكم دلوقتي مؤمن آل فرعون كيف استخدم التقية بذكاء شديد.
أول حاجة، أن راحوا لفرعون، هو كان يدعو في السر إلى توحيد الله ونبوة موسى والإيمان بمحمد صلى الله عليه وآله وسلم كما جاء في كتاب موسى، وفي الوقت نفسه الكفر بفرعون أو البراءة من فرعون. شيء الا ان تتقوا منهم تقاه ويحذركم الله راحوا فسدوا لفرعون وقالوا له: حِزقيل بيقول عنك كذا وكذا وكذا وكذا. فقال لهم: حِزقيل ابن عمي وخليفتي وولي عهدي، كيف تقولون كذا؟ وعزة فرعون لو عرفت كلامكم هذا كذب لأعذبنكم، ولو عرفت كلامكم صدق راح أعذبه، نادوا لي حِزقيل.
فراح حِزقيل، جابوه وقعد مع فرعون فقال له: أنت بتقول كذا وكذا وكذا وكذا وكذا وكذا؟ فقال له إيش؟ قال له: أيها الملك، عمرك لاحظت علي كذباً؟ تبقى اتخذته من دون المؤمنين فده هو يفعل قال له: طيب أنا أشهد بقى، وبأشهد من ربهم. قالوا فرعون: من خالقكم؟ يحذركم يعني ايه اوعى تفكر انك تق تضحك على ربنا ابدا ربنا عارف نيتك من قبل ما تطلعها عارف نيتك انت بتكذب ولا بتنافق ولا بتتكلم رياء ولا بتست استخدم التقيه للحفاظ على نفسك او الحفاظ على
كرامتك دلوقتي عرفنا التقيه ايه للحفظ على نفسك او مالك او عرضك او كرامتك ابن عباس بيستشهدوا به سنه وشيعه ابن عباس شو بيقول بيقول التقيه باللسان من ح من حمل على امر يتكلم به وهو complete فيتكلم به مخافه الناس وقلب مطمئن بالايمان فان ذلك لا
يضره نسمع قول الله تعالى هنا ومن كفر بالله من بعد ايمانه الا من اكره وقلبه مطمئن بالايمان ولكن من شرح بالكفر صدرا فعليهم غضب من الله ولهم عذاب عظيم القصه دي بتفكرنا بقصه ال ياسر checked وابوه مسكوا امه وابوه حطوا الحجاره على صدرهم وعذبوهم في عز دين الحر في الرمضاء في الصحره وهم يقولوا احد احد احد احد لما ماتوا شاف امه ماتت قدامه شاف ابوه مات قدامه جدور عليه فاضطر ان هو يحكي عن parsed
ان يعني يزم في رسول الله فبعد ما تركوه وفكروا ان هو خلاص مشي معاهم راح للرسول يبكي يقول له انا قلت كلام عنك انما مش sequenced قلبك قال له مطمئن بالايمان يا رسول الله aligned matched synchronized التقيه احنا عارفين ان في ايه في القران وقال رجل مؤمن من ال فرعون ايمانه مين هو الرجل المؤمن هذا حزقيل حزقيل اللي هو
مؤمن ال فرعون شو عمل هوريك دلوقتي مؤمن ال فرعون كيف استخدم التقيه بذكاء شديد attached ان راحوا لفرعون هو كان بيدعو في السر الى fixed ونبوه موسى والايمان بمحمد صلى الله عليه واله وسلم كما جاء في كتاب موسى وفي الوقت نفسه الكفر بفرعون او البراءه من فرعون فاللي حصل ايه راحوا فسدوا لفرعون وقالوا له حسقيل بيقول عنك كذا وكذا وكذا وكذا فقال لهم حسقيل ابن عمي وخليفتي وولي عهدي
كيف بتقولوا كده وعزت فرعون لو عرفت كلامكم ده كذب لا عذبكم ولو عرفت كلامكم improved حسب فراح حسقيل جابوه وقعد مع فرعون فقال له انت بتقول كذا وكذا وكذا وكذا refined ايه قال له ايها الملك عمرك لاحظت علي كذب قاله ابدا قال له طب انا بشهد بقى وبشهد من ربهم قالوا فرعون من خالقكم قالوا فرعون من رازقك؟ قالوا فرعون، فقال:
أيها الملك أشهدك وأشهدهم، أني وكل من حضرك أن ربهم ربي وخالقهم، خالقي ورازقهم، رازقي ومصلح معايشهم، مصلح معايشه، لا رب لي ولا خالق لي سواه، ومن.. ومن حضرك أن كل.. كل رب وخالق سوى ربهم، فهو أنا بريء منه ومن ربوبيته، قال لهم: شايفين! جايين تفسدوا عليه؟ شوفوا كيف هو خلص نفسه، قال: ربهم ربي، خالقهم خالقي، رازق..
رازقي، خلص نفسه في الوقت نفسه، هذه التقية، خاف على نفسه وخاف أن يقتله، وفي الوقت نفسه استعمل التقية بذكاء، في واحد كمان من شيعة الإمام علي سلام الله عليه، طبعا هو فرعون خدهم وعلقهم، وزي الطريقة بتاعته في الأوتاد، واحد من شيعة الإمام علي سلام الله عليه قابله واحد من أصحاب الخليفة الأول أو الثاني، فقال له: ها تعال هنا، إيه رأيك بقى من أححق بالـ بالخلافة؟ شايفه الرد بقى؟ شوفي الرد الذي رد عليه، قال له: من كانت ابنته تحته، يعني إيه؟ يعني لو فكر فيها عن عائشة،
فهي تحت رسول الله، ولو فكر فيها عن.. عن فاطمة، فهي تحت علي، يعني إما يكون أبوها لعائشة، وإما يكون أبوه علي بن أبي طالب، بشكل ليه من كانت ابنته تحته، ومشى، ادي التقية، التقية بذكاء، أحاديث للرسول صلى الله عليه وآله وسلم قال لك: لا ضرر ولا ضرار، لقيت نفسك هتتضر استخدم التقية، رفع عن أمتي تسعة أشياء، عدي معي: الخطأ والنسيان وما استكرهوا عليه وما لا يعلمون وما لا يطيقون، خدي
بالكم الحتة دي وما لا يطيقون وما اضطر إليه، والطيرة، الطيرة اللي هي إيه؟ يقعد يقول يتحذر: اتشمت من كذا وتشمت من كذا وشفت كذا، ما عندناش الكلام ده، والحسد والوسوسة في الخلق،
الحديثين دول موجودين في كتب الصحاح عند السنة يا جماعة، اللي بتطلعوا على اليوتيوب وبتقعدوا تغنوا وبتقولوا الشيعة كفار والشيعة بيستخدموا التقية، عندكم في كتبكم، في صحيح البخاري وفي صحيح مسلم التقية، الحديثين اللي أنا قلتهم دول وعندكم في كتاب إحياء علوم الدين للغزالي من ضمن الكتب بتاعتكم دي بيقول لك الغزالي بيقول إيه؟ إن عصمة دم المسلم واجبة، فمهما كان القصد هو سفك دم المسلم، احتفى سفك دم المسلم، اختفى عن ظالم، فالكذب فيه واجب، اللي هي الكذب هنا إيه؟
التقية، شفتوا ما شفتوش؟ بتعرفوا عنه حاجة؟ ما بتعرفوش، فالكذب فيه واجب، ده كلام أبو حامد الغزالي هنا، عندك أن كتاب الرازي من كتبكم، من كتب حضراتكم برضه بيفسر قوله تعالى: «إلا أن تتقوا منهم تقاة»، قال إيه؟ يعني إيه؟ قال: روي عن الحسن عليه السلام أنه قال: التقية جائزة للمؤمنين إلى يوم القيامة، ده الرازي اللي بيقولهم، يبقى عيب عليكم تطلعوا أنتم وتقولوا عن التقية وعن الشيعة أنهم بيعملوا بالتقية، وتسيبوا في التقية وأنتم مش قارئين
كتبكم يا جماعة، وهذا القول أولى؛ لأن دفع الضرر عن نفس واجب بقدر الإمكان، وبرضه الرازي.. الرازي بيقول إيه؟ «إن تخافوا تلف النفس أو بعض الأعضاء فاتقوا بإظهار الموالاة بغير اعتقاد لها»، ادي كتبكم بتقول كده، يبقى الرحمة حلوة، تقف في صلاة الجمعة وتدعوا على الشيعة، ده غلط، هل أنت تقبل على نفسك تدعي على واحد بيقول لا إله إلا الله محمد رسول الله، وبيؤمن بمحمد وبيمشي تبع محمد صلى الله عليه وآله وسلم؟ يا جماعة
فوقوا بقى، فوقوا وافهموا، لما فتح رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم خيبر جاله واحد اسمه حجاج بن علاط، قال له: يا رسول الله أنا عندي فلوس في مكة وعندي أهل في مكة، فأنا عشان خاطر أدخل مضطر أن أنا أحكي عنك كلام غلط، سامحني فيه، قال له: اذن له الرسول الله قل ما تشاء طالما قلبك مطمئن بالإيمان، يبقى دلوقتي عرفنا أن التقية هي قول من السنة ومن الشيعة، فأرجو أنكم تفهموا الموضوع ده كويس، وأرجو أنكم تفهموا أن
التقية دي موجودة في كتب السنة وفي كتب الشيعة، وما حدش بعد كده يطلع يغني ويقول: «لا والله ليسوا من أمتي أحمد»، عيب.. عيب الكلام ده؛ لأن ده يدل على جهل شديد، بنقف لغاية كده النهارده وبنكمل في موضوع تاني إن شاء الله، بنشوفكم على خير، والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته.